Saturday 1 October 2011

Οι Αγανακτισμένοι στο Άρδην και την Κερυνειώτικη Ηχώ

* * *

{κλικ}


Οι πλείστοι από τους εθελοντές που δεθήκαμε μέσα από την συνεργασία μας μες τις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων ανακαλύψαμε από πολύ νωρίς ότι μεταξύ άλλων μας ενώνει και η αντίληψη ότι η κίνηση πρέπει να διασπαρεί πολύ πιο πλατειά και μακρυά από το Προεδρικό - ιδίως τώρα που φθίνει το εκεί σκηνικό - και να ανθίσει και σε άλλες εκφάνσεις της κοινωνίας μας. Νά 'βρει τρόπους να αγγίξει και αγκαλιάσει (και να αγκαλιαστεί από) ανθρώπους παντού, μες τις δομές και λειτουργίες της καθημερινής ζωής όλων μας.

Ήδη πραγματώνονται διάφορες τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η εσωτερική δυναμική της Κίνησης αντικατοπτρίζεται σε κάποια σημεία που έχουν ίσως νευραλγική σημασία στην κοινωνία μας, άνκαι τελούν σε διαδρομές που συνήθως είναι "αόρατες" από τον συμβατικό Τύπο και τα Μέσα. Εκτός από τις πορείες και διαδηλώσεις που έγιναν σε άλλες πόλεις, βλέπουμε και τον απόηχο των δραστηριοτήτων μας σε έντυπα και στο διαδίκτυο που δημοσιεύονται από τον αυτόνομο, ανεξάρτητο πολιτικοποιημένο χώρο που εκφράζεται και κινείται ΕΞΩ από τα κόμματα, όπου διεξάγεται η αυτο-οργάνωση των πολιτών. Παρακάμπτοντας τα συμβατικά Μέσα.

Δύο τέτοιοι χώροι είναι η "Κερυνειώτικη Ηχώ", μηνιαία συνδρομητική εφημερίδα που δημοσιεύεται από τον εκ Λαπήθου Ντίνο Α. Ευθυμίου, και το Ελλαδικό περιοδικό ανατρεπτικής ~ εναλλακτικής πολιτικής "Άρδην". Το Άρδην εστιάζεται στην ιδεολογική διαμόρφωση και δρα ως πόλος αυτο-οργάνωσης με αναφορά στο τετράπτυχο εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική ισορροπία, άμεση δημοκρατία και κοινοτισμός.

Στην Κερυνειώτικη Ηχώ οι υποθέσεις και εσωτερική δυναμική της κίνησης των Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων απησχόλησε τον αρθρογράφο της μόνιμης στήλης "Μικρά Πολιτικά με τον ΣΚΙ", κατά κόσμο Στέλιου Κ. Ιωάννου, που έζησε από πολύ κοντά μερικά από τα πιο κρίσιμα γεγονότα και οργανωτικές διαδικασίες της κινητοποίησης. Αναπαράγουμε το κείμενο του εδώ:
ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ

Εμείς, οι «απλοί άνθρωποι», όταν ακούμε για πράκτορες και κατασκόπους το μυαλό μας πιθανόν να τρέξει στον Τζεϊμς Μποντ ή στη Μάτα Χάρι. Αν έχουμε ιδιοσυγκρασία διακωμώδησης των πραγμάτων, μάλλον θα θυμηθούμε την ταινία του Θανάση Βέγγου «Πράκτωρ 000». Στην πραγματικότητα, ο κόσμος των διεθνών πρακτόρων είναι ανεξερεύνητος αφού, εκτός από τη στρατιωτική, φτάνει μέχρι την εμπορική και βιομηχανική κατασκοπεία. Στον κυπριακό μικρόκοσμό μας όμως τα πράγματα είναι πιο απλά μέχρι… ευτράπελα. Η Κ.Υ.Π. λ.χ., από την οποία εξαρτάται η ασφάλεια του Κράτους, εμάς δηλαδή και των παιδιών μας, βασιζόταν σε ένα μυθομανή διεστραμμένο βιαστή και δολοφόνο ισοβίτη για… έγκυρες πληροφορίες, και γι’ αυτό τον διευκολύνανε να κάνει… τουρισμό σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Εκεί όμως που η Κ.Υ.Π. διαχρονικά τα κατάφερνε καλύτερα, δεν ήταν εναντίον του κατακτητή. Υποταγμένη στην εκάστοτε εξουσία, ήταν τις κινητοποιήσεις των πολιτών που πάντα κατάφερνε να εξαρθρώνει, με τον προσεταιρισμό, τον ψίθυρο, και τις απειλές από τους βαλτούς της (π.χ. στις αντικατοχικές πορείες γυναικών και στις μαχητικές διαδηλώσεις μαθητών).

Τώρα όμως, με την εξέγερση των «αγανακτισμένων» η Κ.Υ.Π. απλά… την έβαψε! Βλέπετε, η… επαγρύπνηση των «αγανακτισμένων» εντόπισε τους πολίτες που είναι στην υπηρεσία της, καθώς και τους καλοπροαίρετους αφελείς που τους χρησιμοποιεί σαν χρήσιμους ηλίθιους. Από την αρχή τα… πρακτοράκια παρεισέφρησαν ανάμεσα στους αυθόρμητους και ανυστερόβουλους εθελοντές που ανέλαβαν αυτόβουλα τη διαχείριση των εκδηλώσεων. Έπαιρναν περίοπτη θέση στην εξέδρα, και ήσαν πρώτοι στα συνθήματα, στο χειροκρότημα, και στην αναφώνηση του εθνικού ύμνου. Όταν θεώρησαν πως έγιναν αποδεχτοί από το πλήθος, παράλληλα με τα κοινά αιτήματα για παραίτηση Χριστόφια και προσαγωγή των ενεχομένων στη δικαιοσύνη, άρχισαν να εισηγούνται φαινομενικά ανώδυνες δραστηριότητες. Μια τέτοια ήταν το κάλεσμα δημοσιογράφων που, άκουσον-άκουσον, θα απαντούσαν σε ερωτήσεις πολιτών και όχι αντίστροφα! Το αποτέλεσμα ήταν προβλέψιμο. Δυσαρεστήθηκαν δημοσιογράφοι από φραστικές επιθέσεις κάποιων που είχαν απωθημένα, και προκλήθηκαν αντεγκλήσεις μεταξύ των πολιτών. Το πώς αυτό το συμβάν δεν πήρε καταλυτικές διαστάσεις, οφείλεται στην παρέμβαση ψυχραιμότερων πολιτών. Με αυτά και άλλα, αποκαλύφτηκαν τα πρακτοράκια που συν τοις άλλοις είναι γνωστοί ναινέκοι και επαναπροσεγγιστές μέχρι τουρκολαγνείας.

Με τη μασκαράτα του αγανακτισμένου ενεργοποιήθηκε και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών ΖΥΓΟΣ, σαν ακελικό μικρομάγαζο. Σκοπός ήταν να εκτρέψει την κινητοποίηση από τους αρχικούς στόχους, και να τη μετατρέψει σε ένα επαναλαμβανόμενο μνημόσυνο και μοιρολόγι των 13 αδικοχαμένων. Έτσι, το αγανακτισμένο πλήθος, που έχει πολιτικά αιτήματα, θα αποστασιοποιούταν σιγά-σιγά, και η κινητοποίηση θα πέθαινε. Αρχικά πέτυχαν να προσεταιριστούν κάποιους αφελείς καθώς και ελάχιστους από τους συγγενείς των ηρωικών νεκρών, εκμεταλλευόμενοι το πόνο τους. Έτσι, καπέλωσαν τη μεγάλη πορεία των 300 χλμ προτάσσοντας το: «όχι πολιτικά συνθήματα, σεβασμός στους νεκρούς» καθώς και το ανάπηρο σύνθημα: «13 λεβέντες νεκροί, γιατί, γιατί, γιατί;». Με την άφιξη της πορείας στο Προεδρικό και μετά το τρισάγιο, χρειάστηκε ένας αγανακτισμένος… καμικάζι να ρίξει… χειροβομβίδα με το «Χριστόφια παραιτήσου, εσύ και οι υπουργοί σου» για να γίνει ένας σύντομος χαμός. Σύντομος, διότι έκαναν σωστική παρέμβαση ο γιος του αδικοχαμένου ηρωικού διοικητή του Ναυτικού Πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Νικόλας και οι πραγματικοί εθελοντές, που στη συνέχεια ανέλαβαν και τον έλεγχο της συγκέντρωσης. Τώρα που όλα αυτά τα πρακτοράκια έχουν εντοπιστεί, επίκειται ο εξοστρακισμός τους.

Τεύχος10/89 Μήνας 08/11

* * *

Και πολύ ορθά ομιλεί ο αρθρογράφος γιά "πρακτοράκια". Τουλάχιστον ένας από τους ηθοποιούς που ως αναφέρεται πιο πάνω, διείσδυσαν στην Κίνηση και έδρασαν διασπαστικά, είναι γνωστός για την διασύνδεση του με ομάδες που χρηματοδοτούνται από ξένα ιμπεριαλιστικά κράτη και συγκεκριμένα από το τρισάθλιο δίδυμο της UNOPS (United Nations Operations) και της USAID (United States Agency for International Development), που είναι ο πολιτικός-οικονομικός κλάδος της CIA.

Αναφερόμαστε στον Παντελή Σοφοκλέους:
German-Cypriot Forum
http://dzforum.de/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=2&phpMyAdmin=c0919eb964f19eea17395e717f1e542c&lang=el

«This Project has been supported by the people of the United States and the United Nations Development Program through a grant...»
http://www.tech4peace.org/nqcontent.cfm?a_id=482
Αυτά και άλλα πολλά για τη διασπαστική δράση διαφόρων ατόμων από κομματικούς και άλλους πολιτικούς χώρους πραγματεύεται ένα άρθρο μας στο νέο τεύχος του περιοδικού Αρδην.

Το άρθρο μας έχει τίτλο:
Μιά Ακτινογραφία
Η Κινητοποίηση Διαμαρτυρίας των Αγανακτισμένων-Αφυπνισμένων Ενάντια στο Προεδρικό
Και μόνο από τις παραπομπές - υποσημειώσεις του άρθρου μπορείτε να δείτε ότι άπτεται σε διάφορα από τα "ζουμερά" κατορθώματα εκείνων που προσπάθησαν να πλήξουν, να χειραγωγήσουν και να διασπάσουν την Κίνηση:
http://cyprusindymedia.org/aktinografia-parapompes.html

Περισσότερα εδώ:
Κυκλοφόρησε το Νέο Τεύχος του Άρδην
Άρδην, τεύχος 86:
Η εξάντληση μιας εποχής – Από το Σύνταγμα στο Προεδρικό
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html

Το Άρδην είναι μια από τις λιγοστές οντότητες - ίσως και η μόνη - που γεφυρώνει τον λαό των δύο Ελληνικών κρατών με διαχρονικές και επίκαιρες ριζοσπαστικές πολιτικές και πολιτιστικές αξίες. Τα κείμενα του "μπολιάζουν" ιδεολογικά το απελευθερωτικό κίνημα για δεκαετίες τώρα... Κινείται στον εναλλακτικό-ανατρεπτικό χώρο με τρόπο που αφ' ενός αξιοποιεί τα νέα ρεύματα ιδεολογικής και έμπρακτης απελευθερωτικής πολιτικής, αλλά και ταυτόχρονα παραμένει δεμένο στερεά στις αλήθειες και διαχρονικές πολιτιστικές αξίες του Ελληνισμού. Του αξίζει κάθε υποστήριξη από εμάς.

Παρακαλούμε ζητήστε το στα περίπτερα.

Επίσης θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας πιο κάτω παραπομπές σε τέσσερα άρθρα του δημοσιογράφου Μάριου Δημητρίου, στην εφημερίδα Σημερινή με αφορμή το πρόσφατο μας άρθρο
Η Ατυχία της Επιτυχίας
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/09/blog-post_15.html
Τα άρθρα του Μάριου Δημητρίου υπογραμμίζουν μια νέα εξέλιξη στην κοινωνία μας: το ότι ο αυτόνομος χώρος πολιτικής έκφρασης - στο δίκτυο και σε αυτόνομα έντυπα - "σπουρτά" μες τον συμβατικό Τύπο και επιδρά με νέους τρόπους στον δημόσιο διάλογο. Άρχισε να διαδραματίζει ένα ρόλο που ακόμα δεν διαφαίνεται καθαρά, αλλά που σίγουρα δείχνει διάδραση μεταξύ των δύο.

Αφ' ενός o ιδιωτικός και κρατικός Τύπος συμμετείχε στις εξελίξεις που αφορούν την κινητοποίηση των Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων με τον δικό του τρόπο, ασκώντας επί της κοινωνίας το βαθμό ηγεμονίας και επήρειας που του αντιστοιχεί, αφ' εταίρου, λόγω της ιστορικά τεράστιας σημασίας και μοναδικότητας που κατέχει η Κίνηση (η πρώτη αυτόνομη, αυτο-οργανωμένη ΜΗ-κομματική, υπερκομματική κινητοποίηση στην ιστορία μας), οι αυτόνομοι χώροι έκφρασης όπου εκφράζονται άνθρωποι της κίνησης, επέδρασαν και αυτοί με τη σειρά τους επί του συμβατικού Τύπου. Αν μη τι άλλο η κοινωνία μας εμπλουτίζεται με τού'ν την εξέλιξη, και ελπίζουμε ο δημόσιος διάλογος εμβολιασμένος με τού'ν τα νέα στοιχεία να συμβάλει με νέους τρόπους στην πρόοδο και μετεξέλιξη της κοινωνίας μας.

Παρακαλούμε δείτε τα άρθρα στο Άρδην καθώς και εκείνα στη Σημερινή πιό κάτω. Μαζί τους παραθέτουμε και άρθρα που αφορούν πτυχές και γεγονότα της Κίνησης που δεν έλαβαν ουσιαστική προβολή ή που απεκρύφθησαν τελείως από τα συμβατικά Μέσα και Τύπο.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
εθελοντής, Ομάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
http:/CyprusIndyMedia.org
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Άρδην ~ Οι Θέσεις μας:
http://ardin-rixi.gr/sample-page/

Του δημοσιογράφου Μάριου Δημητρίου, στην εφημερίδα Σημερινή:
Θα ενσαρκωθεί το νέο λαϊκό κίνημα;
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks+aformis/419448

Ένα ρήγμα και δύο αφόρητα διλήμματα
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks+aformis/419447

«Ασύδοτη ηγεσία» αποκαλεί τους «έξι»
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/419449

Tα «όρνεα» και το «αφιονισμένο μπουλούκι»
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks+aformis/420262

Απειλές Ένοπλης Βίας Εναντίον των Αγανακτισμένων / Αφυπνισμένων
Αντιμετώπιση των Απειλών και Συγκάλυψη
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/09/blog-post_22.html

Η Λοιδορία δεν είναι χώρα στη μακρυνή Ασία
Όταν χλευάζουμε τον Λαό, ορθώς μας αποστρέφεται
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2011/09/blog-post_25.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 comment:

  1. https://www.facebook.com/groups/138218519602227/permalink/301009456656465/?comment_id=301047913319286&offset=0&total_comments=8

    ReplyDelete