Thursday 28 January 2010

Αν εκραγεί, να εκραγεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων


του Şener Levent / Σενέρ Λεβέντ

Μετά που είδα εκείνο το τρομερό σχέδιο πραξικοπήματος στην Τουρκία, καταλαβαίνω καλύτερα πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή μας εδώ στην Κύπρο.

Διότι, κι εμείς εδώ βρισκόμαστε υπό τη διοίκηση εκείνων που ετοίμασαν εκείνα τα σχέδια. Και οι στρατηγοί που σχεδίασαν εκεί εκείνες τις τρέλες, μπορεί να επιχειρήσουν να κάνουν και εδώ παρόμοια πράγματα, όταν το θεωρήσουν αυτό "αναγκαίο".

Επιπλέον, η δική μας κατάσταση εδώ είναι πιο κατάλληλη για τέτοιου είδους προκλήσεις. Ειδικά αν πάρουν άδεια από την Αμερική και την Αγγλία, τις οποίες εγώ δεν εμπιστεύομαι καθόλου.

Κοιτάξτε, για παράδειγμα, τον κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ. Μπαίνει σε τομείς στους οποίους δεν έχει αρμοδιότητα. Σαν να είναι μέλος του Συνδέσμου ΤουρκοΚυπρίων Αγωνιστών και όχι μεσολαβητής. Αμέσως μετά την απόφαση Όραμς δήλωσε ότι "το περιουσιακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Προσπάθησε να μειώσει την απόφαση του δικαστηρίου. Θέτει την πολιτική πάνω από το δίκαιο, όπως και ο Ταλάτ. Και λέει ότι δεν θα έχει καμία απολύτως επίδραση πάνω στις διαπραγματεύσεις η απόφαση αυτή.

Δεν αντιλαμβάνεται ότι με την απόφαση αυτή έκλεισε μια περίοδος στην Κύπρο και ξεκίνησε μια άλλη. Γίνεται να μην επηρεάσει τις συνομιλίες; Κατέρρευσε η θέση που θέτει στο τραπέζι η τουρκική πλευρά για το περιουσιακό. Ισοπεδώθηκε.

Μήπως μπορεί τώρα ο Ταλάτ να καθίσει όπως παλιά στο τραπέζι και να πει "δεν δέχομαι να έχει τον πρώτο λόγο ο πρώτος ιδιοκτήτης της περιουσίας"; Αν θέλει, ας το πει. Όμως, δεν θα τυγχάνει αποδοχής πλέον. Υπάρχει καταγραμμένη η απόφαση ενός κοτζάμ δικαστηρίου πάνω σε αυτό το θέμα.

Και η πολιτική δεν μπορεί να τίθεται πάνω από το δίκαιο, όπως επιθυμεί ο κ. Ντάουνερ και ο Ταλάτ. Η πολιτική είναι επιβολή των όρων του ισχυρού στον αδύνατο. Αλλά η δικαιοσύνη ζυγίζει ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο.

Μήπως θα ήταν αυτό το αποτέλεσμα, αν το δίκαιο και όχι η πολιτική υπερίσχυε στη συμφωνία που έγινε στη Γιάλτα περί τα τέλη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση, την Αμερική και την Αγγλία; Θα μοιραζόταν έτσι ο κόσμος; Θα έρχονταν οι νικητές και θα επέβαλλαν τους όρους τους στους ηττημένους;
Φοβούνται τη δικαιοσύνη όσοι προσπαθούν να θέσουν την πολιτική πάνω από το δίκαιο. Αναζητούν δίκαιη λύση με την πολιτική, όχι με το δίκαιο. Μήπως μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση με την πολιτική;

Η Τουρκία μπορεί να έχει ξεπεράσει τις υποθέσεις Λοϊζίδου και Αρέστη με ελαφρές γρατσουνιές. Όμως, αυτή τη φορά δεν είναι έτσι.
Με την απόφαση Όραμς έχουν τεθεί σε κλοιό όλα τα κατεχόμενα εδάφη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Τόσο το κρέας, όσο και το μαχαίρι βρίσκονται στα χέρια των δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το ζήτημα έχει πλέον ξεφύγει και από την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν χρειάζεται πλέον οι Κύπριοι να αποτείνονται σε αυτό για να μπορούν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους που τυγχάνουν σφετερισμού.

Η πόρτα αυτή είναι ανοικτή και για τους Τουρκοκύπριους, όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους. Η υπόθεση Όραμς αποτελεί προηγούμενο και για τις δύο κοινότητες.

Δεν φαίνεται εφικτό να αποσοβήσει την κατάσταση αυτή τη φορά η Τουρκία, η οποία μέχρι σήμερα προσπάθησε να παραγκωνίσει το περιουσιακό πρόβλημα πληρώνοντας αποζημιώσεις και ιδρύοντας την Επιτροπή Αποζημιώσεων για τις Περιουσίες.

Χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή ως "βόμβα που ρίχτηκε στις συνομιλίες". Προσέξτε αυτή τη λέξη. Βόμβα! Να παρακαλείτε η βόμβα αυτή να μείνει μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να μην εκραγεί αλλού. Είναι απρόβλεπτο τι θα μπορούσε να κάνει ακόμη και ένας γάτος αν στριμωχτεί.

Είναι πολύ τρομαχτικά τα σχέδια πραξικοπήματος που αποκαλύφτηκαν στην Τουρκία. Οι στρατηγοί σχεδίαζαν να βάλουν βόμβες σε τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη. Να καταρρίψουν τα δικά τους πολεμικά αεροσκάφη. Και κατόπιν τούτων, να συλλάβουν διακόσιες χιλιάδες άτομα και να τα βάλουν μέσα σε στάδια.

Σκεφτείτε τι είδους νοοτροπία έχουν εκείνοι που μας διοικούν εδώ. Επιπλέον, ξέρετε τι είπε το Γενικό Επιτελείο όταν αποκαλύφτηκαν αυτά τα σχέδια; "Το σχέδιο έγινε για σκοπούς άσκησης"! Τόσο θράσος δεν το είδατε ποτέ ξανά, έτσι δεν είναι;

Ο δικηγόρος Καντούνας είπε μια ιστορική φράση. "Το πάρτι τελείωσε", είπε. "The End", δηλαδή. Αν πράγματι έτσι είναι, έχει καλώς. Αλλά, αν αρχίσει τώρα η ρωσική ρουλέτα;


Şener Levent / Σενέρ Λεβέντ
~~~~~~~~~~

Δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα Πολίτης σε μιά κάπως διαφορετική μετάφραση, την 25/01/2010 στη Σελίδα 13.

No comments:

Post a Comment