Thursday 28 January 2010

Τούρκοι και Έλληνες της Κύπρου: Κοινή Συνεκτίμηση της Δικαστικής Νίκης Αποστολίδη-Όραμς

Κάποιες ανακοινώσεις και άρθρα από προοδευτικές και αγωνιστικές φωνές ΤουρκοΚυπρίων και ΕλληνοΚυπρίων που εκδόθηκαν με αφορμή την Δικαστική απόφαση στην Ευρώπη υπέρ της Μάρθας και του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Όραμς, που αποτελούν νίκη εναντίον του εποικισμού και της καταπάτησης προσφυγικών περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν έλαβαν την προβολή που τους αρμόζει στα Μέσα και τον Τύπο του τόπου μας.

Τα δύο καθεστώτα σε βορρά και νότο, το καθένα γιά τους δικούς του λόγους απέκρυψαν και αποσιώπησαν αυτές τις γνώμες.

Η άρχουσα τάξη συν τα καθεστώτα της, έχει τα δικά της συγκεκριμένα συμφέροντα και στόχους τους οποίους προωθεί διά των Μέσων και του Τύπου που ελέγχει, καθώς και τις συναφείς της ιδεολογίες και προπαγάνδα, όλα διαπλεκόμενα με την κατοχή και τον ιμπεριαλισμό. Οπότε είναι αυτονόητο το γιατί αποκρύπτονται από το δημόσιο διάλογο - ή υποβιβάζονται και υποπροβάλλονται - άλλες προσεγγίσεις που έχουν ως αφετηρία το λαϊκό αίσθημα δικαίου και αγωνιστικότητας. Οι ΤουρκοΚύπριοι και ΕλληνοΚύπριοι όμως που αγωνιούμε γιά το πως θα ζήσουμε μαζί σ'τού'ν τον τόπο σε ένα μελλοντικό καθεστώς Δικαίου και Ειρήνης, έχουμε ανάγκη να μπορούμε να ακούμε και να διαβάζουμε τις αναλύσεις και τοποθετήσεις που μας ενώνουν. Γι' αυτό και αναδημοσιεύουμε τα πρόσφατα κείμενα που έθαψαν οι άρχοντες στα βόρεια και νότια.

Έχουμε δύο άρθρα από τον αντικατοχικό αγωνιστή της Αριστεράς Σενέρ Λεβέντ, και μιά ανακοίνωση Τύπου από την Κίνηση Εκτοπισμένων Γυναικών Κύπρου.

Ο Σενέρ Λεβέντ εκφράζει μιά μερίδα της ΤουρκοΚυπριακής ανεξάρτητης Σοσιαλιστικής Αριστεράς και είναι εκδότης και συντάκτης της εφημερίδας "Αφρίκα" (πρώην "Αβρούπα", "Ευρώπη"). Έχει περάσει φυλακές, κρατητήρια, δικαστήρια, απειλές γιά τη ζωή του, βομβισμούς, εμπρησμούς και πολλά άλλα στην πορεία αντίστασης του ενάντια στο κατοχικό καθεστώς. Τα άρθρα του εκφράζουν μεγάλη και βαθειά αλληλεγγύη γιά τους ΕλληνοΚύπριους πρόσφυγες και σεβασμό γιά τις κατεχόμενες περιουσίες που σχεδόν μας ντροπιάζει (ή θα έπρεπε να μας ντροπιάζει) το πόσο καθαρή είναι η αντίληψη του και δίκαιη η προσέγγιση του, σε σύγκριση με το πόσο συγχισμένη, θολή, προσκυνημένη ή και αντιδραστική φαίνεται η προσέγγιση των ελληνόγλωσσων μεγάλων κομμάτων, εφημερίδων και οργανώσεων των ψευδο-πατριωτικών και ψευδο-σοσιαλιστικών παρατάξεων.

Η Κίνηση Εκτοπισμένων Γυναικών Κύπρου εκφράζει μιάν υπερκομματική αγωνιστική μερίδα του λαού μας. Παρ' όλον που έγιναν προσπάθεις εκμετάλλευσης, έχει καταφέρει να μείνει ανεξάρτητη και να μην καπελλωθεί από τις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων, ιδιώς εκείνου της ψευδο-αντιπολίτευσης, και έτσι εκφράζει γυναίκες με καταβολές από όλες τις παρατάξεις, εκ των οποίων οι πιό σημαντικές και πολυπληθείς ανάμεσα τους είναι εκείνες με πατριωτικές και προοδευτικές προσεγγίσεις.

"Πρέπει, επιτέλους, να παύσουμε να είμαστε τα ‘‘Καλά παιδιά’’ που κουνούν καταφατικά το κεφάλι στον κύριό τους, υποταγμένα στην παράνομη απαίτησή του", δηλώνει η Κίνηση Εκτοπισμένων Γυναικών Κύπρου. Εδώ:
"Ουδείς έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται τις προγονικές μας εστίες και τη γη μας"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/01/blog-post_8260.html

Ο Σενέρ γράφει πως τώρα με τη Δικαστική μας νίκη "με την απόφαση αυτή έκλεισε μια περίοδος στην Κύπρο και ξεκίνησε μια άλλη". Λέει:
" Κατέρρευσε η θέση που θέτει στο τραπέζι η τουρκική πλευρά για το περιουσιακό. Ισοπεδώθηκε.
Μήπως μπορεί τώρα ο Ταλάτ να καθίσει όπως παλιά στο τραπέζι και να πει 'δεν δέχομαι να έχει τον πρώτο λόγο ο πρώτος ιδιοκτήτης της περιουσίας'; Αν θέλει, ας το πει. Όμως, δεν θα τυγχάνει αποδοχής πλέον. Υπάρχει καταγραμμένη η απόφαση ενός κοτζάμ δικαστηρίου πάνω σε αυτό το θέμα. " Εδώ:
"Αν εκραγεί, να εκραγεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/01/blog-post_7679.html

Επίσης, σε προηγούμενο του άρθρο ο Σενέρ Λεβέντ απευθύνεται στον κύριο Κατσελλή, τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Dome στην Κερύνεια. Τον παρακαλεί να κινηθεί γρήγορα Δικαστικά γιά να εξασφαλίσει ξανά αναγνώριση της κυριότητας της περιουσίας του και να διώξει τους σφετεριστές. "Ούτως ή άλλως, η ζωή μας εδώ πέρασε με το διαμοιρασμό λαφύρων", γράφει. "Καταπατήσαμε, λιώσαμε και κάναμε κομμάτια ο ένας τον άλλο εξαιτίας αυτών των λαφύρων. Γι΄ αυτό το λόγο δεν είδαμε ποτέ χαΐρι."

Και γράφει κι άλλα που είναι καλό και χρήσιμο να μας καθοδηγούν και ενημερώνουν. Γράφει ο Σενέρ πως αυτοί που επιδίδονται σήμερα στη λεηλασία "έφαγαν τον κόσμο μόλις πήραν άδεια για κλεψιές
από το Σχέδιο Ανάν."

Τα λέει όλα εδώ:
Κάνε γρήγορα, Κατσελλή, απάλλαξέ μας από αυτό τον μπελά
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2010/01/blog-post_28.html

Λέει και άλλα. Τρομερά. Γράφει πως η δήθεν αριστερή πτέρυγα του κατοχικού καθεστώτος, η ψευδο-σοσιαλιστική παράταξη, δικαιολογεί την λεηλασία με συνθήματα γιά "ταξική" αλληλεγγύη, ώστε να δίδονται οι κλεμμένες περιουσίες στους παράνομους έποικους τάχατες ως ανθρωπιστική βοήθεια "γιά τους φτωχούς". Και πως η μιλιταριστική εθνικιστική πτέρυγα συνθηματολογεί και εκλογικεύει την λεηλασία με το "είμαστε όλοι αδέλφια, είμαστε όλοι Τούρκοι". Και παράλληλα, η πτέρυγα που μιλά γιά την λύση του Κυπριακού και γιά την ειρήνη, υποστηρίζει τη λεηλασία με ανθρωπιστικά συνθήματα, λέγοντας πως "όλοι άνθρωποι είμαστε ".

Και το πιό σκληρό: γράφει ο Σενέρ πως όσοι ΤουρκοΚύπριοι αντιτίθενται στη λεηλασία των κλεμμένων περιουσιών από έποικους και άλλους ξένους, στοχοθετούνται ως τάχα "ρατσιστές". Τους αποκαλούν "εθνικιστές"!

Μήπως είναι γνώριμη αυτή η μέθοδος; Δεν εφαρμόζεται και στις δήθεν ελεύθερες περιοχές η ίδια ακριβώς φόρμουλα; Δεν αποκαλούνται "εθνικιστές" όσοι αντιτίθενται στο μιλιταρισμό και ιμπεριαλισμό; Δεν στοχεύονται από την αριστερή πτέρυγα του καθεστώτος ως "φασίστες" και "ρατσιστές" όσοι μιλούν γιά δίκαιο και ελευθερία; Δεν στοχεύονται από την ψευδο-πατριωτική πτέρυγα ως "απορριπτικοί" όσοι μιλούν ενάντια στην εθνοφυλετικά ρατσιστική Διζωνική λύση που έρχεται;

Δεν είναι καταπληκτικό το πόσο όμοιος είναι ο λόγος που αρθρώνουν παράλληλα το μιλιταριστικό καθεστώς στον κατεχόμενο στρατιωτικά βορρά και το φιλο-ιμπεριαλιστικό καθεστώς στον εμπορικά, ιδεολογικά και στρατιωτικά κατεχόμενο νότο της μικρής μας χώρας;

Η ιδεολογία και προπαγάνδα καταστολής, χειραγώγησης και καταπίεσης εξομοιώνει και ενώνει τα δύο καθεστώτα. Το μόνο που έμεινε είναι να βρεθούν τρόποι αφύπνισης, αυτο-οργάνωσης και συνένωσης των λαών μας γιά να τα ανατρέψει.

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~

Πρίν 10 Χρόνια:
Η Κίνηση Εκτοπισμένων Γυναικών Κύπρου
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=80220&-V=missing_articles&-w=&-P

~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment