Monday 28 December 2009

Φασισμός, ΕΛΑΜ και Αριστερά

Το Σκουπιδαριό της Ιστορίας
του Φαίδωνα Βασσιλειάδη,
μέλους της οργάνωσης Εργατική Δημοκρατία

Απο την Ομάδα Σύνταξης
Ελάβαμε το εξαιρετικό άρθρο που ακολουθεί από τον σύντροφο Φαίδωνα εις απάντηση στο κείμενο με τίτλο
"Σπρώχνουν το Λαό στο Φασισμό"
http://cyprusindymedia.blogspot.com/2009/12/blog-post_27.html
το οποίον και έχει ήδη λάβει πολλά σχόλια από αναγνώστες και μέλη μας.

Συμφωνούμε σε πάρα πολλά με τον Φαίδωνα, και όλες μας οι εμπειρίες μέχρι τώρα μαζί του μέσα στο κίνημα επιβεβαιώνουν πως βλέπουμε με παρόμοιο τρόπο πολλά πράγματα. Το πιό σημαντικό βέβαια, το ότι υπάρχει τεράστια και άμεση ανάγκη να εξουδετερωθεί ο φασισμός εν τη γενέση του, με αποτελεσματικές πολιτικές πράξεις.

Μετά από το άρθρο του Φαίδωνα παραθέτουμε αναγνωστικό υλικό από την Εργατική Δημοκρατία που πιστεύουμε είναι πολύ χρήσιμο και αναγκαίο γιά τις δύσκολες περιόδους που περνούμε.
Ομάδα Σύνταξης Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
~~~~~~~~ 

Φασισμός, ΕΛΑΜ και Αριστερά

Το Σκουπιδαριό της Ιστορίας


του Φαίδωνα Βασσιλειάδη,
μέλους της οργάνωσης Εργατική Δημοκρατία


Λίγη ώρα μόνο πριν την διαδήλωση ενάντια στους ναζίδες του ΕΛΑΜ κι ο Πέτρος Ευδόκας έλυσε την μέχρι τώρα (ανεξήγητη για μερικούς) σιωπή του όλες αυτές τις μέρες μετά την εξαγγελθείσα πορεία μίσους του ΕΛΑΜ, για να πει τι; Ότι όλοι εμείς που δηλώνουμε έτοιμοι να ανακόψουμε στη γένεσή του το σκουπιδαριό της ιστορίας, ναί, είμαστε εμείς που σπρώχνουμε τελικά τον 'λαό στο φασισμό'!
Μεγάλη κατρακύλα...

Δεν μπορούμε να αφήσουμε το ΕΛΑΜ, την Χρυσή Αυγή και τα υπόλοιπα 'συγκοινωνούντα δοχεία' του φασισμού (ΕΦΕΝ, ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ κλπ) να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και περιμένοντας μέχρι να συγκροτήσουν ομάδες αγανακτισμένων τραμπούκων στις γειτονιές που κυνηγάνε μετανάστες. Δεν περιμένουμε να μεγαλώσουν και άλλο, να ριζώσουν και να βγάλουν έξω τάγματα εφόδου για να τους αντιμετωπίσουμε. Τότε θα είναι αργά, τώρα είναι εφικτό να τους σταματήσουμε σπάζοντας την απήχηση σε ένα κόσμο που είναι οργισμένος και απελπισμένος για το πού είναι η διέξοδος.

Ας μην περιμένουμε πότε θα βγάλουν τις γραβάτες οι φασίστες με τα πολιτικά. Η κοινή δράση μπορεί να τους ξαναγυρίσει πίσω.

Το 7,15% και οι 366.000 ψήφοι του ΛΑΟΣ ήταν αναμφισβήτητα το χειρότερο από τα μηνύματα που έστειλαν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 7 Ιούνη. Η άνοδος των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων είναι ένα φαινόμενο που οι εκλογές κατέγραψαν σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Βρετανία, το ναζιστικό ΒΝΡ έβγαλε για πρώτη φορά δύο ευρωβουλευτές. Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό ισλαμοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς ήλθε δεύτερο με 17%. Στην Ουγγαρία, το ρατσιστικό αντι-Ρομά κόμμα Jobbic βγήκε τρίτο με τρεις ευρωβουλευτές. Στη Σλοβακία, οι φασίστες κέρδισαν την πρώτη τους έδρα στο ευρωκοινοβούλιο και 19,4%. Στην Αυστρία, τα δυο κόμματα της κληρονομιάς του ναζί Χάιντερ πήραν αθροιστικά 18%.

Το ΕΛΑΜ που φόρεσε τις γραβάτες τον περασμένο Ιούνη και κατέβηκε στις Ευρωεκλογές είναι ένα ρατσιστικό κόμμα σαν την Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία, που μέσα του συσπειρώνει ανοικτούς φασίστες και φασιστικές οργανώσεις. Να μην ξεχνάμε πως κι ο Καρατζαφέρης στην Ελλάδα δεν ήλθε από το πουθενά.

Αυτά προφανώς δεν σημαίνουν πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επικράτησης του φασισμού. Σημαίνουν, όμως, ότι η ενίσχυση της ακροδεξιάς δεν πρέπει ούτε να υποτιμηθεί, ούτε να προκαλέσει παράλυση. Χρειάζεται να χτυπηθεί οργανωμένα στη βάση της. Η ευθύνη για να γίνει αυτό πράξη πέφτει στους ώμους της Αριστεράς. Για να το καταφέρει απαιτείται να δωθεί μια διπλή και ταυτόχρονη μάχη: η ενιαιομετωπική πολιτική σύγκρουση με τον ρατσισμό και τους φασίστες.

Είναι τραγικό λάθος η άποψη ότι τους φασίστες είναι «καλύτερα να τους αγνοήσουμε». Χρειάζεται να οργανώνουμε μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις κάθε φορά που αφήνουν «τις γραβάτες» για να βγουν στο δρόμο και να επιβάλλουν την τρομοκρατία τους. Η ανάγκη για μια τέτοια δράση δεν είναι αφηρημένη. Αν οι φασίστες δεν συναντήσουν άμεση αντίσταση στις τραμπούκικες επιθέσεις τους ενάντια σε μετανάστες, νεολαίους, εργαζόμενους, αριστερούς, αν δεν εμποδιστούν να κάνουν τις «παρελάσεις» τους, τότε τους δίνεται η δυνατότητα με την τρομοκρατία να εξαναγκάζουν σε σιωπή όσους δεν συμφωνούν μαζί τους, να εμφανίζονται σαν παντοδύναμοι και να γίνονται πόλος έλξης για τους μικροαστούς και για κάθε λογής περιθωριακά στοιχεία. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να είμαστε σε ετοιμότητα να πάρουμε πρωτοβουλίες να τους αντιμετωπίσοουμε τώρα και να τους απωθήσουμε από τους δρόμους.

Η καπιταλιστική κρίση και η πολιτική αστάθεια σήμερα αναδεικνύουν ζητήματα παρόμοια με τη δεκαετία του ΄30. Η δράση και οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε σήμερα όχι μόνο σαν αντικαπιταλιστική αριστερά αλλά και πλατύτερα θα είναι καθοριστικές για το αύριο. Για το αν η κρίση αυτή θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή του συστήματος που κουβαλά φτώχεια, ρατσισμό, πολέμους και φασίστες, ή θα οδηγήσει σε νέα «μεσάνυχτα του αιώνα».

Και μια διευκρίνιση στον Π.Ευδόκα, δεν είναι μόνο οι του 'ΝΑΙ' στρατοπέδου που συνετάχθησαν με την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία, όπως προσπαθεί ν'αναλύσει την σύσταση της Πρωτοβουλίας, είναι και άλλοι ανάμεσά τους και η Εργατική Δημοκρατία που η θέση της στο Δημοψήφισμα ήταν το Διεθνιστικό Αντι-ιμπεριαλιστικό 'όχι'. Τώρα ποιος σπρώχνει τον κόσμο σε μια αντιπαράθεση που συγκαλύπτει τον οποιοδήποτε ταξικό χαρακτήρα κάθε αγώνα, κι από την οποία η μόνη που ζημιώνει είναι γενικώς η Αριστερά.

Φαίδωνας
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, 2009
~~~~~~~~~~~

Σχετικά και χρήσιμα αναγνώσματα
από την Εργατική Δημοκρατία

ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ
http://www.wd-ist.org/node/11

Ένα διεθνιστικό όχι στο σχέδιο Ανάν
http://www.wd-ist.org/node/25

~~~~~~~~~

6 comments:

  1. την άποψη της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για το δημοψήφισμα και για τον αναρχισμό ΕΥΔΟΚΟΣΟΛΟΝΑ ξέρουμεντες και μην προσπαθείς να σπάσεις τον αντιφασιστικό μέτωπο με εξυπνοβλακίες.

    ReplyDelete
  2. Αγαπητέ Φαίδωνα

    Χίλια ευχαριστώ για την επωνυμη και έντιμη κριτική στο άρθρο μας αλλά και για την υπόδειξη διορθώσεων με την ευγένεια και την εντιμότητα που σε διακρίνει. Ακόμη και εκεί που μπορεί να έχουμε διαφορετική άποψη είναι μια πνοή φρέσκου αέρα και στη ζωή μου και στην πολιτική η δυνατότητα της ευγενούς διαφωνίας συντρόφων ταγμένων στον αγώνα.

    Εκτιμώ την παρουσία σου στον αγώνα και στις κινητοποιήσεις και χάρηκα ιδιαίτερα με την επιτυχία της εκδήλωσης και με την πολύπλευρη και πολυπρόσωπη παρουσία του κόσμου.

    Είναι συγκινητικό πραγματικά να βλέπεις ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις και όλα τα φάσματα της ζωής να συνασπίζονται.

    Ευχαριστώ για όλες τις προσπάθειές σου και των διοργανωτών να τηρηθεί σύνεση και ειρήνη στην εκδήλωση.

    Σόλων
    -----

    ReplyDelete
  3. Πως εδραιώνεται και θεριεύει ο Φασισμός

    Συμφωνούμε
    με τον Φαίδωνα βέβαια γιά την ανάγκη να καταπολεμηθεί με κάθε μέσο ο αναδυόμενος Φασισμός. Και συμφωνούμε γιά την τακτική του Ενιαίου Μετώπου ΚΑΙ με την τακτική του Λαϊκού Μετώπου.

    Διαφωνούμε όμως ώς προς το ποιές είναι οι πολιτικές δυνάμεις και καταστάσεις που γεννούν και ενδυναμώνουν τη σημερινή εκδοχή του τέρατος στην Κύπρο. Και μερικοί από εμάς πιστεύουμε πως η συνεργασία με εκείνους που τον ενδυναμώνουν βλάπτει την αντίσταση στο Φασισμό.


    Είναι ιστορικά και επιστημονικά αποδεδειγμένη αλήθεια το ότι παντού και πάντα όταν η Αριστερά - και δή η Σοσιαλιστική Αριστερά - εγκαταλείπει, αγνοεί ή εναντιώνεται στους εθνικούς πόθους και ανάγκες του λαού, αυτά γίνονται αμέσως αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Φασισμό.

    Όταν η πολιτιστική-εθνική ταυτότητα του λαού εγκαταλείπεται στους Φασίστες, μόνο εκείνοι πλέον θα έχουν την ευχέρεια να την καθορίζουν. Και θα την καθοδηγούν, σμιλεύουν και χρωματίζουν όπως τους δόξει - και σύμφωνα πάντα με τις επιδιώξεις της τοπικής και διεθνούς Αρχουσας Τάξης την οποία με τύφλα, μίσος και άγνοια εξυπηρετούν.

    Όταν προοδευτικοί, ριζοσπάστες, επαναστάτες, ρεφορμιστές, Αριστεροί διαφόρων αποχρώσεων αποτυγχάνουν (ή ηθελημένα παραβλέπουν) να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ αφ' ενός της υγειούς πολιτιστικής-εθνικής ταυτότητας και αφ' εταίρου της παθολογίας που είναι ο Φασισμός, εθνικισμός, ρατσισμός, εθνικός σωβινισμός... τότε πλησιάζουμε επικίνδυνα την καταστροφή.

    Η ηγεσία της Αριστεράς, συν οι παρελκόμενοι ακτιβιστές και θεωρητικοί της "ανεξάρτητης αριστεράς διανόησης" έχουν τώρα γιά ένα διάστημα 5-6 χρόνων αγκαλιάσει τις ρατσιστικές βλέψεις εθνοκάρθαρσης και εθνοφυλετισμού του στρατού κατοχής εκ Τουρκίας και του διεθνούς ιμπεριαλισμύ (ίδε ρατσιστικός διαχωρισμός των λαών μας σε Δύο Ζώνες, εθνοφυλετικά κριτήρια γιά την Προεδρία, εθνοφυλετικοί νόμοι γιά τους ψήφους, κοκ. ) παραβλέποντας τις επιθυμίες και ανάγκες των Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου. Μερικοί δε, όχι μόνο παραβλέπουν, αλλά χλευάζουν και εναντιώνονται στους πόθους του λαού γιά απελευθέρωση και επιστροφή σ' ένα καθεστώς ισότητητας, ειρήνης και δικαιοσύνης. Και επιτίθενται στους φορείς εκείνων των δίκαιων πόθων ως τάχα "φασίστες, εθνικιστές" και τα τοιαύτα.

    Εκείνοι που επίτηδες ταυτίζουν την πολιτιστική-εθνική ταυτότητα με τον εθνικισμό, ακριβώς εκείνο επιτυγχάνουν και αναπαράγουν. Δηλαδή το να απωθούνται οι πατριώτες από την Αριστερά, και να ελκύονται προς τις δυνάμεις που φαινομενικά (και παραπλανητικά) ασπάζονται την εθνική απελευθέρωση: τους Φασίστες.

    Με τού'ν τον τρόπο, τελικά μένουν μόνο οι Φασίστες να υπεραμύνονται της εθνικής ταυτότητας και πόθων του λαού, πράμα που θα οδηγήσει τους λαούς μας χωρίς καμμιά αμφιβολία σε σφαγές, πολέμους και πολλές ατέλειωτες περιπέτειες.

    Φτάσαμε στο σημείο μιά φασιστική οργάνωση που ήταν άγνωστη και ανύπαρκτη πρίν τρία χρόνια, να κατεβάζει φέτος σε δημόσια διαδήλωση πάνω από εκατόν άτομα σε στρατιωτική παράταξη με εθνικο-σωβινιστικά συνθήματα... επί Αριστερής διακυβέρνησης! Και να μήν βρίσκεται ούτε μία Αριστερή παράταξη να διαδηλώσει (ή να εμπλακεί έμπρακτα) γιά την απελευθέρωση - εκείνη η λέξη ποινικοποιήθηκε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο. Έτσι εδραιώνεται και τροφοδοτείται ο Φασισμός - με την αποχή της Αριστεράς από τους εθνικο-απελευθερωτικούς αγώνες. Και την εναντίωση της Αριστερής ηγεσίας στον πόθο γιά την ελευθερία.

    Εμείς εκλιπαρούμε την Αριστερή ηγεσία και τους συν αυτή να συνέλθουν, να μετανοήσουν, να στραφούν ξανά προς το έμπρακτο αγκάλιασμα των δίκαιων πόθων του λαού, προς το αγκάλιασμα της πολιτιστικής-εθνικής του ταυτότητας και προς κινητοποιήσεις που στοχεύουν σε λύσεις που σέβονται, στηρίζουν και ενδυναμώνουν την πολιτιστική-εθνική ταυτότητα των Τούκων και Ελλήνων της Κύπρου.

    ReplyDelete
  4. Για απορίες, ή για μελέτη σε θέματα που αφορούν την τακτική του Ενιαίου Μετώπου και την τακτική του Λαϊκού Μετώπου, υπάρχουν πολλές καλές πηγές.

    Σε βιβλίο, υπάρχει η καταπληκτικού βάθους ιστορική-επιστημονική εργασία του Isaac Deutscher, και κυρίως τα έργα του περί Τρότσκυ και Στάλιν με τίτλους

    ο- The Prophet Armed: Trotsky, 1879-1921 (1954)
    ο- The Prophet Unarmed: Trotsky, 1921-1929 (1959)
    ο- The Prophet Outcast: Trotsky, 1929-1940 (1963)

    και
    ο- Stalin, A Political Biography
    .

    Στο Δίκτυο, άρθρα με καλό βασικό υλικό:
    United Front
    http://www.marxists.org/glossary/terms/u/n.htm#united-front
    και
    Popular Front
    http://www.marxists.org/glossary/terms/p/o.htm#popular-front

    Χρήσιμο υλικό γιά σκέψη και ανάλυση:
    The united front
    Joseph Choonara
    http://www.isj.org.uk/index.php4?id=397&issue=117

    ~~~~~~~~~~~

    ReplyDelete
  5. θα συμφωνήσω με τους φίλους που τονίζουν ότι η απουσία της αριστεράς ενδυναμώνει τον φασισμό. Και είναι άξιο απορίας που η αριστερά στην Κύπρο είναι απούσα σε μια κατάσταση που ζήσαμε ξανά και είδαμε το αποτέλεσμα της. Η απάθεια θα φέρει τους φασίστες στη βουλή. Δεν είναι μήπως η ίδια απάθεια των Ευρωπαίων που οδήγησε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο;

    ReplyDelete
  6. Πράγματι.

    Όταν ο φασισμός ανήρχετο γιά πρώτη φορά στην Ευρώπη, βασίστηκε:
    ο- Στις πληγωμένες και εγκαταλειμένες εθνικές υποθέσεις των λαών που έμειναν εκκρεμούσες από τον Α' Παγκόσμιο,

    ο- Στην μιζέρια και φτώχια του λαού, γιά την οποία προέταξε έναν φαινομενικά "αντικαπιταλιστικό" προσωπείο που ο λαός αγκάλιασε,

    ο- Σε ένα αφ' ενός κατασταλτικό αντι-ερωτισμό και πουριτανισμό σ' ότι αφορά την οικογένεια, τους έφηβους, σχολείο και εκκλησία, αφ' εταίρου σ' ένα υπερ-σέξυ προσωπείο (στολές, δερμάτινα, έμφαση στην αγνότητα, ρώμη, στο φυλετικό κάλλος, κλπ),

    ο- Σε εκστρατείες ομοφοβικού, φαλλοκρατικού φυλετικού μίσους.


    Σε αυτά τι αντέταξε η ηγεσία της Αριστεράς;

    ο- Έναν ανιαρό σταλινισμό που δέσμευε τις δράσεις των εργαζομένων (απεργίες, διαδηλώσεις, κλπ) σε μόνο εκείνες που εγκρίνοντο από τη Μόσχα.

    ο- Ένα ανιαρό αντισεξουαλικό, αντιερωτικό προσωπείο.

    ο- Αδιαφορία γιά τα εθνικά ζητήματα στην Ευρώπη (ενώ μες την ίδια τη Σοβιετική Ένωση υπήρχε πολύ καλή προσέγγιση με πραγμάτωση του διεθνιστικού σοσιαλιστικού πνεύματος).

    ο- Δίκες, διώξεις, φόνοι και εκκαθαρίσεις εναντίον όσων Αριστερών δεν υποτάσσοντο στο σταλινισμό.

    ο- Ολόκληρες παρατάξεις της Αριστεράς συμπτύχθηκαν μέσα στη φασιστική παράταξη (μέχρι που η ηγεσία της εξολοθρεύτηκε όλη σε μιά νύκτα, εκείνη των Μεγάλων Μαχαιριών).


    Η ιστορία είναι πολύ σαφής. Το θέμα είναι να μας καθοδηγεί αυτή η γνώση. Αντ' αυτού, η ίδια η ηγεσία της Αριστεράς τρέχει να τα αποκρύψει, να τα παραποιήσει, να τα συνθηματοποιήσει, και να προβεί σε διωγμούς των όσων Αριστερών διαφωνούν μαζί της.

    Πέτρος Ευδόκας

    ReplyDelete