Monday 26 October 2009

Ο Μανώλης Ζεί - και μας Καθοδηγεί



Το Δένδρο στην Πλατεία Φανερωμένης, όπου και το επίκεντρο της εναλλακτικής~ανατρεπτικής νεολαίας και ευρύτερης κοινότητας στη Λευκωσία, τραυματίστηκε. Σοβαρά.

Το Δένδρο είναι γνωστό σε διάφορους κύκλους ως ο Μανώλης - "γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο Μανώλης" - και εκτός από την κεντρική συναισθηματική και κοινωνική του σχέση με τον εναλλακτικό~ανατρεπτικό Χώρο, κατέχει και θέση ιδιαίτερης σημασίας γιά τα πουλιά, τους γάτους και σκύλους της γειτονιάς.

Μετά τον τραυματισμό ο Μανώλης Ζεί, μεν, αλλά σαφώς επιβιώνει με σκληρές απώλειες. Ο κλώνος που σχίστηκε και έσπασε είναι μεγάλος, περίπου το ένα τρίτο του όγκου του δένδρου.

Το σημείο του τραύματος δεν φαίνεται να έχει σημάδια που να τεκμηριώνουν υπόνοιες γιά κακόβουλη ζημιά ή επίθεση στο δένδρο. Βέβαια υπάρχουν και κρυφοί τρόποι να τραυματιστεί κακόβουλα ένα δένδρο σε καίριο σημείο χωρίς να φαίνεται, και η ζημιά να εκδηλωθεί αργότερα με τη βοήθεια των στοιχείων της φύσης. Το γεγονός ότι ο Μανώλης ήτο γενικά υγιής, και το ότι δεν υπήρχε δυνατός άνεμος τις τελευταίες μέρες - καθόλου μα καθόλου, ανκαι όλοι προσευχόμαστε να φυσήσει να πάρει μακρυά την υγρασία και σκόνη από την έρημο που αιωρείται μιάν εβδομάδα τώρα στην ατμόσφαιρα - τροφοδοτεί υπόνοιες γιά κακόβουλη ζημιά. Μα δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Αυτόπτεις μάρτυρες αναφέρουν

Καρολίνα:
"Εψές έκαμε ένα shράκ 'που μόνος του τζ' έππεσε.
Ακούσαμεν το πρώτα τζ' εσκάσαμεν ούλλοι τζιαί γυρίζουμε τζ' έππεφτε!"

Ρεβέκκα:
"Θωρείς ετζεγκενέφκαμεν τζιαμαί ούλλοι αχάπαροι, ακούεις shhhhhράκ! γυρίζω τζιαί θωρό τον μισό Μανώλη χαμαί."

Και ένα υπέροχο σχόλιο από την Έλενα:
"Ο Μανώλης ΄έν επέθανε... εκατέβηκε κάτω να χορέψει μαζί μας."

Ομάδα Σύνταξης Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia
http://CyprusIndyMedia.org/

~~~~~~~~~~~~~


Το δέντρο

Τη νύχτα αυτή τη λες εσύ φωτιά
μα εγώ τη λέω δέντρο

Οι μέρες που λαχτάρησα
θα ‘ρθουν
εγώ τη λέω δέντρο

Στην άμμο, στ’ ακρογιάλι
καθίσαμε όλοι προς το βράδυ

Μιλούσε αυτός που οδηγούσε
μιλούσε αυτός που οδηγούσε

Κι’ εγώ τον αγαπούσα κι από τον ήλιο πιο πολύ
κι απ’ τους εχθρούς μας πιο πολύ

* Του πόνου μας ταξιδευτή... της νίκης μας οδηγητή.

Τον είδα μες στο πλήθος
το αίμα του έτρεχε στο στήθος
Τον είδα στ’ ακρογιάλι
μάτια βγαλμένα απ’ το σκοτάδι

Ο θάνατος νωρίς - νωρίς
τον είχε σημαδέψει
κι εγώ φωνάζω μη, φωνάζω μη
ο θάνατος θε να σε βρει. Κι είπε:

"Τη νύχτα αυτή τη λες εσύ φωτιά
μα εγώ τη λέω δέντρο
Οι μέρες που λαχτάρησα
θα ‘ρθουν
εγώ τη λέω δέντρο".

Του Διονύση Σαββόπουλου,
από τη συλλογή Φορτηγό (Lyra, 1966)

Πηγές:
Επί τόπου εξέταση του δένδρου σήμερα Δευτέρα χαράματα από την Στέλλα και Πέτρο Ευδόκα.

Υλικό στη σελίδα γιά τα μέλη του Facebook, εδώ:
STREET PARTY ulli mera (O MANOLIS ZEI)
http://www.facebook.com/photo.php?pid=101974&o=all&op=1&view=all&subj=167592382273&aid=-1&id=1735763944&oid=167592382273

και
Το Δέντρο
http://kithara.vu/ss.php?id=MTM3OTQwNzEy
~~~~~~~~~~

5 comments:

  1. με μεγάλη στενοχώρια, οι κάτοικοι της περιοχής, αντέκρυσαν το δέντρο της πλατείας, τον 'Μανώλη' όπως έχει επικρατήσει τελευταίως, μοιρασμένο σχεδόν στα δύο. Στην άκρη των κλαδιών του, εκεί που έπεσε, μια στήβη με ανθρώπινα περιττώματα και λίγο πιο πέρα,λερωμένο χαρτί τουαλέττας. Εχοντας υπόψη τις καταστροφές που γίνονται απο την μέρα που ξεκίνησαν τα πάρτυ (όπως: ούρα πάνω στις πόρτες των γύρω καταστημάτων, σπάσιμο θυρών σε πολυκατοικίες και grafitti στους τοίχους ιδιωτικών περιουσιών, σπάσιμο και αφαίρεση μέρους του κάγκελλου περιτοιχίσματος της εκκλησίας, καταστροφές στα πλακόστρωτα κλπ)οι κάτοικοι πιστεύουν ότι το δέντρο είναι ακόμα μια απόδειξη της μανίας καταστροφής που διακατέχει κάποια άτομα που συχνάζουν πιο οργανωμένα τους τελευταίους μήνες στην πλατεία. Η απογοήτευση των κατοίκων, οι οποίοι θεωρούν τις μικρές πλατείες της περιοχής αλλά και τους δρόμους ως να είναι η αυλή τους, αναμιγνύεται με την απόγνωση και τον θυμό τους για την κατάντια της γειτονιάς και την ανικανότητα τόσο της αστυνομίας όσο και του δήμου να τους προστατέψει απο τους βάνδαλους...

    ReplyDelete
  2. Πέρασα το πρωί της Δευτέρας από τον Μανώλη και πήρα τηλέφωνο την Υπηρεσία Κήπου του Δήμου Λευκωσίας και τους ζήτησα να απομακρύνουν μόνο τον κλώνο που κόπηκε, να μην κόψουν το δένδρο και να τοποθετήσουν φάρμακο.
    Πέρασα το μεσημέρι και όντως έτσι έγινε.
    Ο Μανώλης θα ανακάμψει.

    ReplyDelete
  3. mpa...anwnime, mallon to kladepsan me lan8asmeno tropo, dioti ena mikro sxetika kloni, kratage to miso dentro! Emeine mono o megalos kormos. Kai den eida pote kanena na pirazi to dentro.

    ReplyDelete
  4. opos j na eshei re kopelia o manolis n jame osos j na eni! opos j meis. n na imaste jame osoi j na imaste! j ne re opos ipe o tsigganos: o manolis ekatevike na xore4ei mazi mas! n epese! posa xronia na mas thorei p kato t!? evarethike ipen na ertei j jinos!

    ReplyDelete
  5. http://voniati.blogspot.com/2009/10/blog-post_26.html

    ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΚΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ

    ReplyDelete